Pia Arndorff, vice ordförande i Vårdförbundet, ser positivt på förslaget att låta tio vårdmyndigheter blir fyra. Vårdförbundet tror att förslaget kan skapa ett mer renodlat arbete kring hälso- och sjukvården.

– I dag kan vi se att flera instanser delar på samma frågor. Frågor hamnar lätt mellan stolarna för att någon tror att någon annan tar den. Genom att renodla organisationerna hanteras allt i rakare led, säger Pia Arndorff till Dagens Medicin.

Till skillnad från Läkarförbundets ordförande Marie Wedin tycker Pia Arndorff att det är bra att en särskild myndighet föreslås ta hand om IT-frågorna.

– När man säger att en fråga ska integreras i allt, då lyfts den aldrig. Men vi kan inte ha en myndighet som jobbar med IT-frågor enbart som teknisk lösning, utan den måste också titta på användbarheten. Vi tror att det är viktigt att lyfta frågan så att den blir belyst och inte försvinner, säger Pia Arndorff.

Hon tycker också att det är viktigt att den granskande instansen inte bara fokuserar på kritik, utan blir en myndighet som ger råd och rekommendationer i förebyggande syfte.

– Genom att skapa en särskild del som ansvarar för granskningen kanske man kan få mer av den biten också.