Karolinska universitetssjukhuset i Solna saknar cirka 300 sjuksköterskor inför sommaren. Norrlands universitetssjukhus har ännu inte lyckats rekrytera tillräckligt många sommarvikarier till någon av sina vårdavdelningar. Sjuksköterskornas löneläge anges vara en del av förklaringen.

– Här pratar vi inte lön över huvud taget. De nyutexaminerade sjuksköterskor som kräver högre ingångslön har kategoriskt tackat nej till jobb eftersom de erbjuds högst 22 000 kronor, säger Marianne Kock, sektionsordförande för Vårdförbundet på Karolinska i Huddinge, till Vårdfokus.

Hon berättar att hyrpersonal kommer att få fylla en del av luckorna i sommar. Ordinarie personal väntas också komma att jobba övertid.

Vid Norrlands universitetssjukhuset i Umeå är ortopedkliniken värst drabbad. Arbetsbelastningen är redan hög och väntas inte bli bättre i sommar. Enligt Vårdförbundet har sjuksköterskestudenternas lönekrav lett till vikariebristen. Västerbottens läns landstingsdirektör Jonas Rastad säger att upproret inte har spelat in.

– Det råder alltid en oro inför sommaren men den är inte större i år, säger han till Folkbladet.