Publicerad 2012-02-01 Nyheter

Oenighet om flextid i Region Skåne

Flexens tid är förbi för Vård­förbundets medlemmar i Region Skåne. Men förbundet och arbets­givaren är inte överens om vad som gäller för dem som inte är med i facket.

Det spelar ingen roll om du är med i facket eller inte. Alla sjuksköterskor faller in under Vårdförbundets kollektiv­avtal, hävdar Mats Runsten, ordförande i Vårdförbundet Skåne, bestämt. Det skulle inne­bära att ingen sjuksköterska i Region Skåne längre har rätt att flexa sin arbetstid.

Riktigt så enkelt verkar det dock inte vara.

Arbetsgivarsidan Region Skåne är lika säker på att en sjuksköterska som inte är eller har varit medlem i Vårdförbundet någon gång sedan den 1 april i fjol, kan flexa om verksamheten tillåter det.

– Vi har inga yrkesförbund längre, utan förbundet organiserar sina medlemmar, helt enkelt, förklarar Marie Halvardsson, förhandlare på Region Skåne.

Vårdförbundets chefsjurist ska försöka bena ut vem som har rätt, men klart är att åtminstone 10 000 anställda i Skåne inte längre får flexa sedan Vårdförbundet vägrat att skriva på ett nytt avtal om flextid.

Marie Halvardsson och Mats Runsten tror att det kan komma att splittra arbetsplatserna på vissa ställen.

– En del får lov att flexa, men inte andra. Våra medlemmar är inte glada över detta. De vill behålla sin rätt till flex, säger Mats Runsten.

Ändå håller han fast vid att Vårdförbundet gjort rätt som inte skrev på det nya avtalet. Förbundet motsäger sig en formulering som säger att anställda inte har rätt till ersättning för den tid som går utöver plussaldos­gränsen på 25 timmar.

– Sådana avtal kan vi inte skriva, där vi går med på att våra medlemmar i vissa fall jobbar gratis, säger Mats Runsten.

Region Skåne är inte heller beredd att böja sig. Marie Halvardsson säger att det enda som kan förändra läget är att Vårdförbundet skriver på avtalet. I värsta fall kan den inställningen uppfattas som en stridsförklaring, tycker Mats Runsten.

– Det blir en indirekt uppmaning att man ska lämna Vårdförbundet. Jag vet inte om det är Region ­Skånes mening, men det blir i alla fall konsekvensen, säger han.

Mellersta Skånes läkarförening hade också synpunkter på avtalet, men skrev ändå på. Jämfört med flera tidigare lokala avtal blir flexramarna nu snävare.

– Om vi inte hade skrivit på hade vi inte haft ett flexavtal. Då hade situationen blivit att alla får arbeta på schema, säger Erik Dahlman, ord­förande i föreningen.

Mats Runsten kommer dock inte att skriva på avtalet, även om Vårdförbundets medlemmar vill det.

– Vi får inte glömma anledningen till att vi inte skriver på. Det skulle innebära att vi överger ett fackligt fundament som säger att man ska få betalt för utfört arbete, säger han.

Kommentarer


kommentarer
Mats Runsten.
Mats Runsten. Bild: Emil Malmborg/Bildbyrån

Detta har hänt

Vård­förbun­dets medlemmar har från och med den 1 februari i år inte rätt till flextid, då förbundet inte har skrivit på ett nytt avtal med Region Skåne. Regionen har minskat antalet avtal från mer än 180 till två, bland annat för att minska kostnader för administration och underhåll.

Flextid: Syftar på att arbetstagaren, inom givna tidsramar, själv kan bestämma hur han eller hon vill förlägga sin arbetstid med hänsyn till verksamhetens krav.

Källa: Vårdförbundet, Region Skåne

Senaste från

Senaste Forskning

Senaste Karriär

Senaste Vard

Forskare: Äldre bör ta större eget ansvar vid fallolyckor

Dålig sandning är många äldres förklaring till var...

Studie: Kompressionsstrumpor har ingen effekt

Patienter som lottats till att använda kompression...

Färre sjuksköterskor – sämre överlevnad efter kirurgi

Risken för att patienter avlider efter kirurgi tyc...

Stora lönespann mellan landstingen

Löneökningarna för sjuksköterskor är i otakt i lan...

(V)årdmiljarder i skuggbudget

Vänsterpartiet gör miljardsatsningar på sjukvården...

Lämnar geriatriken i Kalmar

Sju sjuksköterskor har sagt upp sig från Länssjukh...

Barn till beroende får egen BVC

Barn till föräldrar som har problem med alkohol el...

Utan blåljus med oerfaren sjuksköterska

Hur ska man få ihop det vid en ambulanstransport n... 6

FP vill ha fler volontärer på sjukhus

Folkpartiet i Stockholms län vill att alla sjukhus...

Semesterboende

Semesterboende

Hitta din drömsemester

Hyr ditt semesterboende av en kollega i sjukvården, eller hyr ut ditt eget semesterhus.

Senast inkommna